Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


ŠKRABCI

Predhodnica Fakultete za humanistiko je bila Fakulteta za slovenske študije Stanislava Škrabca, ki je bila ustanovljena leta 2006. Stanislav Škrabec je pomemben slovenski jezikoslovec. Škrabec je deloval tudi na Goriškem, in sicer v samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico. Če smo mi študentje njegovi nasledniki, smo Škrabci. Od tod ime rubrike v reviji Artepakt, kjer predstavljamo dejavnosti in projekte, ki so se v zadnjih mesecih dogajali na Fakulteti za humanistiko, izpostavljamo tudi naše uspehe in izkušnje.Slika

Predavanje o solkanščini


Avtorica članka: Anika Velišček  (iz številke 2, april 2018)

V sredo, 15. novembra 2017, je v okviru predavanj pri Sociolingvistiki gospa Katarina Vuga predstavila svoje raziskave solkanskega govora, kakor so se zaokrožile v monografijah Soukan an Sukenci u sukenščini (2012) in Sukenščina še živi (2017).


Slika

Mesto izobraženk


Avtorica članka: Lionella Costantini  (iz številke 2, april 2018)

Konec leta 2017 je izšla študentska publikacija Nova Gorica – mesto izobražen(s)k. Nastala je iz intervjujev, ki smo jih pripravili pri predmetu Spol v dobi moderne.


Slika

Obiskali smo SNG Nova Gorica


Avtorica članka: Katjuša Uršič  (iz številke 2, april 2018)

V petek, 8. decembra 2017, smo študentke 2. in 3. letnika Slovenistike obiskale Slovensko narodno gledališče Nova Gorica (SNG Nova Gorica), eno izmed treh narodnih gledališč v Sloveniji.


Slika

Od Kanala do Francije in še dlje: srebrna odbojkarica Eva


Avtorica članka: Eva Mori  (iz številke 2, april 2018)

Že kot otroku so mi položili odbojkarsko žogo v zibelko. V naši družini jo vsi obožujemo in živimo zanjo, poleg tega pa je dom odbojke prav v Kanalu. Moj dedek je kot mladi odbojkar igral v Fužinarju na Koroškem, prav tako nono v kanalskem Salonitu. Nono se je izkazal kot dober trener in vzgojil mamo v profesionalno odbojkarico, ki je v bivši jugoslovanski ligi igrala za Palomo Branik in tudi v jugoslovanski reprezentanci ...


Slika

Projekt EDUKA2 – Čezmejno upravljanje izobraževanja


Avtorica članka: Ana Cukjati  (iz številke 2, april 2018)

Univerza v Novi Gorici sodeluje pri projektu EDUKA2 – Čezmejno upravljanje izobraževanja, ki se osredotoča na furlansko in slovensko manjšino v Italiji ter italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem. Cilj projekta je »krepitev čezmejnega sodelovanja na področju izobraževanja z razvijanjem enotnih didaktičnih orodij in izobraževalnih modelov.«


Slika

Goriška razstava Gorizia Magica


Avtorica članka: Lionella Costantini  (iz številke 2, april 2018)

V torek, 28. novembra 2017, smo študentke 3. letnika Slovenistike I. stopnje s profesorico doc. dr. Ano Toroš odšle na ogled razstave Gorizia Magica, kar v slovenščini pomeni 'čarobna Gorica'.


Slika

Objava prispevkov na Wikipediji


Avtorica članka: Ana Cukjati  (iz številke 2, april 2018)

Študentje in študentke na Fakulteti za humanistiko pri izbirnih predmetih Slovenska uprizoritvena umetnost, ki se izvaja v programu Slovenistika I. stopnja, in Literarne ustvarjalke v evropskih književnostih, ki se izvaja v Pedagoškem študijskem programu Slovenistika II. stopnja, ustvarjamo nova gesla na slovenski Wikipediji.


Slika

Zakaj je humanistika kul? v okviru Tedna Univerze v Novi Gorici


Avtorica članka: Anika Velišček  (iz številke 2, april 2018)

Tudi v letu 2017 je potekal Teden Univerze v Novi Gorici, kjer se širši javnosti, še posebej mladim, z različnimi dejavnostmi predstavljajo akademija, višja šola in fakultete Univerze v Novi Gorici.


Slika

Noč raziskovalcev 2017


Avtorica: Anika Velišček  (iz številke 2, april 2018)

V petek, 19. septembra 2017, je v Novi Gorici potekala Noč raziskovalcev. Cilj projekta, ki je potekal tudi drugod po Sloveniji in v Evropi, je promocija znanosti, raziskovanja, zabavnega učenja. Dejavnosti, ki jih je organizirala Univerza v Novi Gorici, so potekale na različnih lokacijah. Osrednje dogajanje je bilo na Bevkovem trgu v Novi Gorici, kjer so se predstavile fakultete in laboratoriji s svojimi dejavnostmi.


Slika

Ekskurzija v Špeter


Avtorica: Lionella Costantini (iz številke 1, oktober 2017)

V sredo, 7. decembra 2016, smo se študentje in profesorji Fakultete za humanistiko odpravili na enodnevno ekskurzijo v Špeter. To je majhno mestece, ki se nahaja v Italiji, in sicer na meji s Slovenijo. Prav zato je to območje dvojezično. V Špetru poleg Italijanov živi tudi slovenska manjšina. Prebivalci so ohranili slovensko narečje in s tem tudi slovenski jezik. Tudi v šolah se učijo obeh jezikov, italijanščine in slovenščine.


Slika

Izkušnja izmenjave v Brnu


Avtorici: Anja Batič in Demi Štakul (iz številke 1, oktober 2017)

Izmenjavo Erasmus priporočava vsakomur, ki si želi novih izkušenj, nepozabnih trenutkov in prijateljstev, ki bodo trajala za vedno.


Slika

V Benetke


Avtorica: Manca Mušič (iz številke 1, oktober 2017)

Preden sem odšla na izmenjavo v Benetke, sem si jih predstavljala kot pravljično mesto, ki je predvsem predmet turistov. Razmišljala sem hkrati pravilno in napačno.


Slika

Moje prijateljice vile


Avtorica: Vanesa Vodovnik (iz številke 1, oktober 2017)

Cvetlični venci, črne mačke, vodne vile rusalke – vse to me navdihuje pri literarnem ustvarjanju, ki mi omogoči beg v drugi svet, ki ga ustvarjam sama in v njem večkrat obstaja tudi čarovnija. Še vedno namreč čakam pismo z Bradavičarke, poleg tega so v mojem otroštvu bile na ekranih nanizanke, kot sta Čarovnica in Buffy, izganjalka vampirjev. V zadnjih letih se zanimam tudi za slovansko mitologijo. Jebeš afrodito, če imaš Mokoš.


Slika

Projekt Travma nekoč in danes


Avtorica: Manca Koren (iz številke 1, oktober 2017)

S Tjašo Lipušček sva sodelovali pri projektu Po kreativni poti do znanja z naslovom Travma nekoč in danes – inovativni pristopi pri obravnavi travme.


Slika

Delavnica Večjezičnost velja


Avtorica: Ana Cukjati (iz številke 1, oktober 2017)

Ana Cukjati in Lara Brankovič sva se v sodelovanju s sodelavcem Centra za kognitivne znanosti jezika, dr. Maticem Pavličem, 1. marca 2017 odpravili v Mladinski center Nova Gorica, kjer smo skupaj izvajali delavnico Večjezičnost velja.


Slika

Prva objava članke Ane Cukjati


Avtorica: Ana Cukjati (iz številke 1, oktober 2017)

V reviji Slovenščina v šoli 1, XX. letnik, leto 2017, ki jo izdaja zavod RS za šolstvo, sem Ana Cukjati objavila članek Problematika obrazil pri tvorbi svojilnih pridevnikov iz samostalnikov 2. moške sklanjatve, ki temelji na mojem diplomskem delu Svojilni pridevniki iz samostalnikov 2. moške sklanjatve.


Slika

Turistična pot slovenske osamosvojitve na Goriškem


Avtorja: Martin Batagelj in Anika Velišček (iz številke 1, oktober 2017)

V okviru projekta Turistična pot slovenske osamosvojitve na Goriškem, ki je potekal v okviru sheme Po kreativni poti do znanja, smo člani projektne skupine analizirali dogodke v procesu osamosvojitve Slovenije, pripravili načrt za turistično pot in tržno analizo take poti.


Slika

Projekt Izdelava strategije revitalizacije judovske mrliške vežice v Rožni Dolini


Avtor: Jani Rijavec (iz številke 1, oktober 2017)

Med junijem in oktobrom 2017 je pod okriljem Univerze v Novi Gorici potekal projekt z imenom Izdelava strategije revitalizacije judovske mrliške vežice v Rožni Dolini.