Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Nazaj


Od Kanala do Francije in še dlje: srebrna odbojkarica Eva

Avtorica članka: Eva Mori  (iz številke 2, april 2018)

Že kot otroku so mi položili odbojkarsko žogo v zibelko. V naši družini jo vsi obožujemo in živimo zanjo, poleg tega pa je dom odbojke prav v Kanalu. Moj dedek je kot mladi odbojkar igral v Fužinarju na Koroškem, prav tako nono v kanalskem Salonitu. Nono se je izkazal kot dober trener in vzgojil mamo v profesionalno odbojkarico, ki je v bivši jugoslovanski ligi igrala za Palomo Branik in tudi v jugoslovanski reprezentanci.

Odbojko sem spoznala pri šestih letih kot otrok na igrišču, kjer sva si z očetom, bivšim košarkarjem, vsak dan podajala žogo, medtem ko sem čakala na mamo in sestro, da prideta s treninga. Tekmovati sem začela, ko sem igrala za domači klub Neptun Kanal in osvojila šolski državni naslov. Ko sem bila stara 13 let, sem začela igrati kot podajalka. Pri 14. letih sem odšla igrat v prvo slovensko ligo za odbojkarski klub HIT Nova Gorica, naslednje leto pa sem podpisala triletno pogodbo s klubom Calcit v Kamniku. Naša ekipa je bila dvakrat pokalni prvak, trikrat državni podprvak Slovenije in enkrat prvak srednjeevropske lige MEVZA.

V slovenski reprezentanci sem leta 2011 prvič igrala na kadetskem evropskem prvenstvu v Turčiji, potem pa leta 2013 še v Črni gori, kjer smo odbojkarice dosegle šesto mesto. Na prvenstvu v Črni gori sem takrat dosegla svoj prvi veliki osebni uspeh: bila sem razglašena za najboljšo podajalko prvenstva. V tem letu smo se odbojkarice udeležile tudi mladinskih olimpijskih iger v Utrehtu na Nizozemskem in tam prejele zlato olimpijsko medaljo. Istega leta smo bile tudi na Tajskem, kjer je potekalo svetovno prvenstvo U18, na katerem smo dosegle 13. mesto.

Za mladinke sem nastopila leta 2012 na evropskem prvenstvu v Turčiji, potem pa leta 2014 na prvenstvu, ki se je odvijalo v dveh državah – na Finskem in v Estoniji. Tam smo bile odbojkarice evropske podprvakinje in bila sem izbrana za najboljšo podajalko prvenstva. To je bila prva medalja na evropskem prvenstvu, ki jo je dosegla katerakoli odbojkarska reprezentanca Slovenije.

Slika

Odbojka postaja vse bolj priljubljen sport (Foto: Odbojkarska zveza Slovenije)

Ta dva naslova sta mi prinesla veliko povpraševanja tujih klubov in ko sem dopolnila 18 let, sem podpisala triletno pogodbo z večkratnimi evropskimi in italijanskimi prvaki – klubom Foppapedretti v Bergamu. Takrat se je začela moja zrelostna pot vzpenjati. Način treniranja, pristop do tekem, motivacija in emocije na tekmi – to je nekaj, česar se ne da opisati, če tega ne doživiš. V klubu sem imela čast trenirati in igrati v paru, in sicer z eno najboljših organizatork na svetu, 37-letno Eleonoro Lo Bianco, poleg tega pa mi je trener Lavarini nudil kakovostne treninge in priložnosti za igranje proti najboljšim klubom na svetu (Fenerbahce, POMI Casalmagore …).

Po poteku pogodbe z Italijani sem spomladi 2017 dobila ponudbo francoskega Beziers Angelsa, ki mi je predstavil svoje cilje in kader igralk. Takoj sem se odločila, da grem kot prva organizatorka v Francijo na lov na najvišjo lovoriko francoskega državnega prvenstva. Ekipa cilja na vrh – upam, da bomo osvojile prvenstvo, saj nam zaenkrat kaže zelo dobro.

Poleti 2017se je v naši članski reprezentančni vrsti naredila vrsta sprememb. Dobili smo novega selektorja, odličnega italijanskega stratega Alessandra Chiappinija, ki je reprezentanco zelo pomladil in si je z nami zadal dva velika cilja: osvojitev medalje na svetovnem prvenstvu do 23 let in preboj skozi kvalifikacije na evropskem prvenstvu. Prvi cilj smo v septembru že dosegli, saj smo odbojkarice postale svetovne podprvakinje do 23 let in tako osvojile srebrno medaljo na prvenstvu v Ljubljani. To je bila prva kolajna, dosežena v ženskih kolektivnih športih na svetovnem prvenstvu. Takrat sem bila ponovno izbrana za najboljšo podajalko prvenstva. Drugi cilj, uvrstitev na evropsko prvenstvo, bomo dosegli leta 2018.

Slika

Eva Mori z medaljo vredno zlata (Foto: Odbojkarska zveza Slovenije)