Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


UMETNOST


Slika

Oskarji: 90 let znamenitega filmskega festivala


Avtor članka: Anej Žagar  (iz številke 2, april 2018)

Podelitev oskarjev je gotovo ena najpopularnejših prireditev na svetu, prav tako je tudi nagrada, kipec oskar, najžlahtnejša nagrada, ki se jo lahko prejme v filmski industriji.


Slika

Pesem Evrovizije iz prve roke


Zbrala in uredila: Anika Velišček, prevedla: Ana Cukjati  (iz številke 2, april 2018)

Največji evropski (in širše) glasbeni festival, Evrosong ali Pesem Evrovizije, je zagotovo mnogo več kot izbor za najboljšo pesem Evrope. V naslednjih mesecih bo o tem veliko napisanega. Letos bo izbor prvič potekal na Portugalskem.


Slika

MORJE


(iz številke 2, april 2018)


Slika

V čarovniškem svetu Harryja Potterja


Avtorica članka: Ana Cukjati  (iz številke 2, april 2018)

Zagotovo ga ni človeka, ki ne bi poznal mladega čarovnika Harryja Potterja, ki se s prijatelji bori proti zlobnemu čarovniku Mrlakensteinu. Harryja je ustvarila angleška pisateljica J. K. Rowling, ko je o njem in njegovem čarovniškem svetu začela pisati romane, kmalu pa so njegovo zgodbo prenesli tudi na velika platna.


Slika

Tango, ples v objemu


Avtorica članka: Lionella Costantini  (iz številke 2, april 2018)

V prvi številki Artepakta sem pisala predvsem o salsi, tokrat pa se posvečam argentinskemu tangu, s katerim se letos ukvarjam. Tango ima zelo zanimivo zgodovino. Izraz izvira iz besede tanghere, ki pomeni 'dotikati se'. Tango je družaben ples in izvira iz Buenos Airesa (in okolice) v Argentini, prav zato ga tudi imenujemo argentinski tango.


Slika

Lucca Comics & Games


Avtorica članka: Mateja Konič  (iz številke 2, april 2018)

Lucca, antično italijansko mesto v provinci Toscane, je letos že 24. leto zapored gostovala festival stripa, animacije, ilustracij in iger pod imenom Lucca Comics & Games. Ta festival ima že dolgo in zakoreninjeno tradicijo v mestu, ki kljub njegovi starejši zgodovini (prvi zametki naselja so namreč nastali že leta 220 pred našim štetjem) ostaja v koraku s časom z novodobno, tako imenovano kulturo young adult.


Slika

Kritike gledaliških predstav


Avtorice člankov: Hana Bratina, Zala Zbičajnik, Lionella Costantini, Anika Velišček, Vesna Bajc  
(iz številke 2, april 2018)


Slika

Maja Smrekar, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, na festivalu Pixxelpoint


Avtorica članka: Mateja Konič  (iz številke 2, april 2018)

V Novi Gorici se je med 1. in 8. decembrom 2017 odvijal 18. mednarodni festival sodobnih umetniških praks z imenom Pixxelpoint. Dogodki so se odvijali na več lokacijah: v galeriji Agore v Gorici, Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici in v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer je bila odprta razstava Resnično čaroben trenutek.


Slika

Režiserka, ki hodi po tanki črti med dokumentarnim in fiktivnim


Avtorica: Maja Orel (iz številke 1, oktober 2017)

Neda Rusjan Bric je Primorka. Po poklicu vzgojiteljica, gledališka igralka in režiserka. Na svoji ustvarjalni poti je med drugim na oder postavila nekatere znane in nekatere prezrte osebnosti in zgodbe primorskega prostora. In prav z njimi je resnejše začrtala nove smernice dokumentarnega gledališča z elementi fiktivnega na Slovenskem.


Slika

Pesmi skupine ABBA v slovenskem muzikalu Mamma mia!


Avtorica: Anika Velišček (iz številke 1, oktober 2017)

Muzikali so eden izmed najbolj popularnih gledališko-glasbenih del. V zadnjih letih navdušujejo tudi slovensko občinstvo. Tudi skupek treh umetnosti – glasbe, plesa in dramske igre – je razlog za zanimanje občinstva. Izjema ni muzikal Mamma mia!, ki že dve leti navdušuje občinstvo po Sloveniji. V dveh letih so odigrali 105 ponovitev, ki si jih je ogledalo skupno več kot 120.000 gledalcev.


Slika

Desetnica Marlen Alba Sedemindvajset je za ena preveč


Avtorica: Mateja Konič (iz številke 1, oktober 2017)

Marlen je pogledala s svojimi očmi, rjavimi kot najslajša temna čokolada, proti ekranu. Le s kotičkom očesa je sekundo prej opazila premik – ni se zmotila. Anže Vitez, novi kadet medzvezdne legije, ki ga je Marlen usposabljala le nekaj mescev pred tem, je korakal previdno po hodniku ter se oziral, iščoč nekoga ...


Slika

Razstava Liberty v Trstu


Avtorica: Mateja Konič (iz številke 1, oktober 2017)

V nedeljo, 6. avgusta 2017, sem stopila skozi vrata konjušnice Miramare na obronkih Trsta in si ogledala eno izmed najlepših razstav, ki sem jih kdaj videla – Il Liberty oziroma Liberty v Trstu.


Slika

Spletna umetnost? Spletna umetnost!


Avtorica: Lionella Costantini (iz številke 1, oktober 2017)

Net.art ali spletna umetnost je ena izmed umetnosti. Čeprav se nam besedi splet in umetnost zdita povsem razumljivi, se moramo vprašati, ali v resnici poznamo spletno umetnost – kaj je to, s čim se ukvarja, kdaj je nastala? O vsem tem s slovenskimi spletnimi umetniki.


Slika

O tem, zakaj rada plešem in kateri je moj najljubši ples


Avtorica: Lionella Costantini (iz številke 1, oktober 2017)

»Zakaj plešeš?« in »Kaj ti pomeni ples?« sta najbolj pogosti vprašanji, ki mi jih zastavljajo prijatelji in sorodniki. Odgovor pa je vedno ta: »Plešem, ker mi je všeč, ker me sprosti, me umirja in uživam v tem.«


Slika

»Montažer mora o filmu vedeti toliko kot režiser«


Avtorica: Mateja Konič (iz številke 1, oktober 2017)

O filmih vemo gledalci vse, a po drugi strani zelo malo. Zato na straneh, ki so namenjene filmu, prostor posvečamo diplomiranemu filmskemu in televizijskemu montažerju, profesorju, magistru Stanku Kostanjevcu.