Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Nazaj


»Lucca Comics & Games

Avtorica članka: Mateja Konič  (iz številke 2, april 2018)

Lucca, antično italijansko mesto v provinci Toscane, je letos že 24. leto zapored gostovala festival stripa, animacije, ilustracij in iger pod imenom Lucca Comics & Games. Ta festival ima že dolgo in zakoreninjeno tradicijo v mestu, ki kljub njegovi starejši zgodovini (prvi zametki naselja so namreč nastali že leta 220 pred našim štetjem) ostaja v koraku s časom z novodobno, tako imenovano kulturo young adult.

Začetki festivala so vzniknili že v 60. letih, ko je to mesto gostovalo mednarodni salon (razstava) stripa, in sicer od leta 1966 do leta 1992 – dolgih 26 let. Leta 1993 je ta navada prerasla v Lucca Comics (mednarodni salon se je preselil v Rim), nato pa je leta 1995 prerasla v današnji Lucca Comics & Games.

Lucca Comics & Games je prepleten, poleg evropske, tudi z japonsko kulturo, saj so na festivalu predstavljene tudi japonske celovečerne risanke, imenovane animeji, in japonski stripi, imenovani mange. V modo so prišli tudi costume players ali cosplayers, osebe, ki se oblečejo v svoje najljubše junake iz (večinoma) klasičnih stripov in mang, animejev, video igric, filmov, televizijskih serij. Nagrade ne dobijo le tisti z najboljšim kostumom na festivalu, temveč tudi tisti, ki junaka, ki ga oponašajo, najbolj suvereno interpretirajo, torej posnemajo njegov značaj, obnašanje, hojo …

Festival poteka v celotnem mestu do njegovih srednjeveških zidov, na festivalu pa sta postavljena dva večja paviljona – eden je namenjen stripu, drugi (večji) pa igram.

Slika

Cosplay Hatsune Miku programa Vocaloid

Festival je velik in mednarodno uveljavljen, obiskujejo ga tako tujci kot lokalni umetniki. Nanj se odpravijo ne samo ljubitelji in entuziasti te kulture, temveč tudi delodajalci in delojemalci v sektorju. Neuveljavljeni, mladi umetniki si na festivalu lahko priborijo razgovore s popularnimi stripovskimi založbami, največ italijanskimi, a tudi tujimi, kot sta recimo Marvel ali Glenàt. Prirejajo tudi predavanja, predstavitve in talent scout, to so razpisi, na katere se lahko, s portfoliom pod pazduho, prijavijo umetniki z vseh koncev Italije, čeprav je, ne glede na talent, težko premagati zagreto konkurenco. Večkrat je tudi veliko zmede s strani organizatorjev, ki so v zadnjih letih le čisto v zadnjem trenutku napovedali, katera založba bo na razpolago v tekočem letu.

Poleg enkratne priložnosti seznanjenja z največjimi založbami festival ponuja ogromno novosti in promovira na novo izdane izdelke tako v stripovskem kot v igralnem (največ namizne igre) sektorju. Na festivalu torej poteka tekmovanje za strip leta, ustvarjalci se potegujejo za gran guingi, nagrado za najboljši novi strip v letu, podkategorij pa je več: najboljši kratki strip, grafična novela … Na festivalu poteka tudi tekmovanje za igro leta, ustvarjalci miniatur (miniaturno izdelani kipci vojakov za razne vojne igre, kot je recimo Warhammer) pa se potegujejo za nagrado trofeo grog. Tudi tu je podkategorij več.

Slika

Zunanjost in notranjost paviljonov (Foto: Luca Vergerio)

Velika večina nagrajencev so že mednarodno uveljavljeni veterani, imena nagrajencev se občutno ponavljajo. Velike založbe si priborijo svoj kos pite s svojimi novimi izdajami – velike založbe so na takšnih festivalih v ospredju, majhne pa v podrejenem položaju, čeprav si nedvomno tudi »zelenci« v najbolj bogatih založbah zaslužijo svojo luč. Težko je opaziti samozaložbe, čeprav jih je na sejmu veliko več kot uveljavljenih velikanov, katerim se daje veliko prednosti in s katerimi se festival sam promovira po celotni Evropi.

Luca Comics & Games je festival, vreden ogleda za vsakogar, ki ga igre in stripi zanimajo, pa tudi za tiste, ki se v ta svet podajajo na novo. Vredno si ga je ogledati vsaj enkrat, pri tem uživati v paradi cosplayerjev, ki jih srečamo v trumah ljudi, ter se fotografirati s svojimi najljubšimi junaki.

Festival se odvija vsako leto med koncem oktobra in začetkom novembra. Več informacij o festivalu samem se najde na njihovi spletni strani: www.luccacomicsandgames.com.