Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Novice

(Objavljeno: 11. 12. 2018)

Izšla je nova številka revije Artepakt

December nas je razveselil z novo številko revije Artepakt! Artepakt tudi tokrat prinaša kup zanimivih vsebin in prepričani smo, da boste v branju revije uživali tudi vsi naši spletni prijatelji, saj bo kmalu na voljo tudi spletna izdaja!(Objavljeno: 10. 9. 2018)

Urednica in lektorica revije v radijski oddaji Radio blabla

Anika Velišček in Ana Cukjati sta bili gostji v radijski oddaji Radio blabla, ki je na sporedu ob petkih zvečer na Radiu Koper. Z Meto Škvarč sta se pogovarjali o imenu revije, ustvarjalcih, temah, izzvih in napovedali novo številko. Vabljeni k poslušanju.

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/radio-bla-bla/174568369/


(Objavljeno: 20. 6. 2018)

Poletje je tu!

Vsi, ki sodelujemo pri reviji Artepakt, vas vabimo, da tudi med vročim poletjem preberete kakšen zanimiv članek iz revije.

Poletje bomo ustvarjalci izkoristili za ustvarjanje nove, tretje, številke revije, ki bo izšla konec tega leta.

Med poletjem ne bomo pozabili na vas. Vabljeni, da sledite naši Facebook strani, kjer se vedno kaj dogaja!

Želimo vam prijetno poletje!

Ustvarjalci revije Artepakt


(Objavljeno: 8. 5. 2018)

Nova številka revije Artepakt še naprej odmeva

V Poročilih ob 17.uri na Prvem programu TV Slovenija, v Primorski kroniki na TV Koper in na portalu MMC RTV Slovenija ste lahko zasledili prispevke o aktualni številki revije Artepakt.

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174536852

Povezava do članka na MMC: https://beta.rtvslo.si/kultura/drugo/nova-studentska-revija-artepakt-studentje-si-prizadevamo-k-temu-da-bo-revija-nas-pakt-nasa-pogodba/453914


(Objavljeno: 19. 4. 2018)

Nova številka revije Artepakt odmeva

V današnji številki časopisa Primorske novice je objavljen članek o predstavitvi druge številke revije Artepakt.

Slika

(Objavljeno: 18. 4. 2018)

Fotografije z javne predstavitve revije Artepakt

Na današnji predstavitvi nove številke revije Artepakt so članice uredniškega odbora z ostalimi sodelujočimi študenti predstavile novo številko študentske revije, ki je posvečena Ivanu Cankarju. V njej najdete raznolike prispevke z različnih področij.

Slika Slika Slika

(Objavljeno: 18. 4. 2018)

Izšla je nova številka revije Artepakt

Z veseljem vam sporočamo, da je izšla druga številka revije Artepakt, ki jo ustvarjamo študentke in študentje Fakultete za humanistiko. Revija je polna zanimivih intervjujev, reportaž, kolumn in novic. Na voljo je v Univerzitetni knjižnici Univerze v Rožni Dolini, Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnici Damir Feigl v Gorici (Italija) in na tej spletni strani. Članki v spletni reviji se še dopolnjujejo. Želimo vam prijetno branje.


(Objavljeno: 10. 4. 2018)

Vabilo na javno predstavitev nove številke revije Artepakt

Vljudno vabljeni na predstavitev druge številke študentske revije Artepakt, ki jo ustvarjajo študentke in študentje Fakultete za humanistiko. Predstavitev bo potekala v sredo, 18. 4. 2018, ob 11. uri v predavalnici P5 Univerze v Novi Gorici, Vipavska cesta 13, Rožna Dolina. O vsebini nove številke, novostih, izzivih, s katerimi se srečujejo študentje pri ustvarjanju revije, boste izvedeli od urednice revije Anike Velišček in lektorice Ane Cukjati ter ostalih sodelujočih študentov.

Slika

(Objavljeno: 10. 4. 2018)

Sporočilo za javnost pred izdajo nove številke Artepakta

Izšla je nova številka študentske revije Artepakt, posvečena Ivanu Cankarju

Sporočilo za javnost

Izšla bo nova številka študentske revije Artepakt, posvečene Ivanu Cankarju

Nova Gorica, 13. april 2018

Študentke in študentje Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici smo se lani odločili, da svoja zanimanja, talente in znanje uporabimo v novi študentski reviji Artepakt. Prva številka je izšla oktobra 2017. V reviji prek člankov, novic, intervjujev, kolumn, reportaž predstavljamo mozaične teme, zanimive ljudi, aktualne dogodke, torej teme, s katerimi se ukvarjamo med študijem, pa tudi v prostem času. Revija je v celoti naše delo, prav tako jo sami oblikujemo z računalniškimi programi, jo postavimo na splet, poskrbimo za tisk, jo predstavimo širši javnosti in promoviramo.

Avtorji revije

Pri ustvarjanju revije Artepakt sodeluje večina študentov različnih programov Fakultete za humanistiko na dveh stopnjah: na prvi, dodiplomski, na programih Slovenistika in Kulturna zgodovina, ter na drugi, podiplomski, na programih Slovenistika II. stopnja (smer literarne vede in smer jezikoslovne vede), Pedagoški študijski program Slovenistika II. stopnja, Digitalna humanistika II. stopnja ter Migracije in medkulturni odnosi (Erasmus Mundus). Revijo ureja Anika Velišček, uredniški odbor sestavljajo Lionella Costantini, Ana Cukjati, Mateja Konič in Anika Velišček, revijo lektorira Ana Cukjati in oblikuje Mateja Konič. Vse smo študentke Fakultete za humanistiko. Urednica spletne revije je Anika Velišček, lektorira jo Ana Cukjati, oblikuje pa Samo Bihar, študent Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici – tako smo se povezali tudi z drugimi študenti naše univerze.

Zakaj ime Artepakt?

Imena revije ni najbolj enostavno izbrati, še posebej zato, ker je veliko dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, tudi dejstvo, da revijo ustvarjamo študentje, ki obiskujemo različne študijske programe. Zanimivih imen je bilo precej, Artepakt je nastal zaradi grdega pisanja ene od študentk. V Slovarju novejšega besedja je našla besedo artefakt, ki se ji je zdela zanimiva za ime revije. Ker pa je besedo grdo napisala in spremenila črko f v p, je nastal artepakt. Črka p je v imenu ostala tudi zaradi nečesa drugega. Nova beseda, torej artepakt, sestoji iz besed, ki so, čeprav niso domače, splošno znane in jih govorimo, zapisujemo: art kot umetnost, ep kot literarna vrsta, akt kot pojem v gledališču, filmu, likovni umetnosti, pakt kot sporazum, pogodba, največkrat zgodovinska. Prav beseda pakt pa ima tudi metaforičen pomen – študentje si prizadevamo k temu, da bo revija naš pakt, da bomo sodelovali, ustvarjali, pisali, si pomagali in bili ustvarjalni. Kompetence, ki jih pridobivamo, so izjemno pomembne. Prepričani smo, da nam bodo pomagale na naši življenjski in karierni poti.

Vsebina revije

Revijo sestavljajo različne rubrike: AKTUALNO, STROKOVNO, UMETNOST, PRAVOPISNE DILEME in ŠKRABCI. Tematsko se revija usmerja na področja slovenščine, jezikoslovja, književnosti, zgodovine, umetnosti, (popularne) kulture, pedagogike, digitalne humanistike in migracij, to so tudi vsebine študijskih programov, ki jih obiskujemo. V prvem delu AKTUALNO se osredotočamo na aktualne tematike, ki jih skušamo osvetliti z več zornih kotov, v rubriki STROKOVNO pa natančno in poglobljeno obravnavamo zanimive teme. UMETNOST je rubrika, polna najrazličnejših prispevkov, ki se široko dotikajo glasbe, filma, gledališča, plesa, likovne in spletne umetnosti ter literature, v PRAVOPISNIH DILEMAH rešujemo dileme jezikovnih uporabnikov, v ŠKRABCIH pa predstavljamo dogodke in zanimivosti, ki se dogajajo na Fakulteti za humanistiko. Zadnja rubrika je poimenovana po jezikoslovcu Stanislavu Škrabcu, ki je deloval v Kostanjevici nad Novo Gorico. Predhodnica Fakultete za humanistiko se je imenovala prav po njem, torej smo mi njegovi nasledniki in zato Škrabci.

V drugi številki Artepakta

Drugo številko revije, ki izide aprila 2018, posvečamo velikemu slovenskemu umetniku Ivanu Cankarju. O njem govorimo v rubriki AKTUALNO. V njej so študentke Slovenistike pripravile izbor njim najljubših Cankarjevih del. O Cankarjevem delu in življenju smo se pogovarjali z raziskovalko, znanstvenico in profesorico ddr. Ireno Avsenik Nabergoj, prav tako je v rubriki predstavljen izbor dogodkov na temo Ivana Cankarja, ki se odvijajo v Cankarjevem letu. Ljubitelje gledališča, komedije, televizije in spletnih vsebin bo navdušil intervju s Klemnom Slakonjo, ki poleg zanimivih razmišljanj o svojem življenju in igralskem poklicu opiše tudi vlogo Župnika v predstavi Hlapci ter satiro, ki jo, tako kot Cankar, uporablja v svojih imitacijah. Motivacija ostalih rubrik ostaja enaka kot v prvi številki: sledimo aktualnosti, pestrosti in raznolikosti tem za najširši krog bralcev. Rubrika STROKOVNO prinaša pogled na enakopravnost žensk in moških pri poimenovanju poklicev, zgodovino slovenskega denarja in članek o slovenskem nogometu v času osamosvajanja Slovenije. V UMETNOSTI zasledimo kritike predstav SNG Nova Gorica, poglede na Evrovizijo študentov Erasmus+, ki prihajajo iz držav, ki so že zmagale na tem glasbenem tekmovanju, ob obletnici podeljevanja oskarjev pa natančen pregled zmagovalcev in nominirancev. Predstavljen bo tudi projekt Maje Smrekar, letošnje Prešernove nagrajenke, zaplesali bomo v ritmih tanga, pesmi nas bodo popeljale v čarobne svetove. Čarovnije ne bo manjkalo niti v reportaži iz studia, kjer so snemali priljubljene filme o Harryju Potterju. Predstavili bomo festival Lucca Comics & Games. V priljubljeni rubriki PRAVOPISNE DILEME iščemo rešitve glede samostalnika otrok, blogamo po slovensko in se ukvarjamo z ujemanjem samostalnika in glagola. V rubriki ŠKRABCI, ki se nanaša na dogodke na fakulteti, naša ustvarjanja, projekte in zanimivosti, predstavljamo vsebine, ki so se dogajale na fakulteti od septembra 2017 do marca 2018. V tem času se je veliko dogajalo.

Spletna revija

Ker bo tiskanih izvodov malo, bo celotna revija Artepakt, skupaj s članki in ostalimi podatki o njej, dostopna na naslovu projects.ung.si/artepakt. Revija je v tiskani verziji dostopna v Univerzitetni knjižnici Univerze v Novi Gorici v Rožni Dolini, v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica in v Knjižnici Damir Feigel v Gorici (Italija). Revijo z veseljem predstavimo na različnih dogodkih v okviru naše fakultete, na katerih sodelujemo študentje.

Javna predstavitev druge številke revije

Predstavitev bo potekala v sredo, 18. 4. 2018, ob 11. uri, v predavalnici P5 Univerze v Novi Gorici, Vipavska cesta 13, Rožna Dolina. O vsebini nove številke, novostih, izzivih, s katerimi se srečujemo študentje pri ustvarjanju revije, boste izvedeli od urednice revije Anike Velišček in lektorice Ane Cukjati ter ostalih sodelujočih študentov.

Zaključujemo s Cankarjevimi besedami: »Srečna je pot, če je ljubezen vodnik … Treba je samo prijazne besede in prijaznega pogleda in ozdravljena je vsaka bolezen in vsaka žalost je pri kraju.«

Uredništvo revije Artepakt (kontakt: revijaartepakt@gmail.com


(Objavljeno: 14. 2. 2018)

NAPOVEDUJEMO

AKTUALNO: Ivan Cankar

STROKOVNO: zgodovina slovenskega tolarja, nogomet v času osamosvojitve Slovenije, enakopravnost ženskega in moškega spola pri poimenovanju poklicev

UMETNOST: strip, kritike gledaliških predstav, Pesem Evrovizije, Pixxelpoint in Maja Smrekar, argentinski tango

PRAVOPISNE DILEME

ŠKRABCI


V O Š Č I L O

(Objavljeno: 1. 1. 2018)

*** V O Š Č I L O ***

"Srečna je pot, če je ljubezen vodnik ... Treba je samo prijazne besede in prijaznega pogleda in ozdravljena je vsaka bolezen in vsaka žalost je pri kraju." (Ivan Cankar)

Vse najlepše vam želimo v novem letu 2018!

Ustvarjalci Artepakta


(Objavljeno: 15. 11. 2017)

V novembrski številki časopisa Goriška je na strani 30 objavljen tudi članek o naši reviji Artepakt.

Slika

Izšla je prva številka revije Artepakt!

(Objavljeno: 15. 10. 2017)

Z veseljem vam sporočamo, da je izšla prva številka revije Artepakt, ki jo ustvarjamo študentke in študentje Fakultete za humanistiko. Revija je polna zanimivih intervjujev, reportaž, kolumn in novic. Revija je na voljo v Univerzitetni knjižnici Univerze v Rožni Dolini, v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnici Damir Feigl v Gorici (Italija) in v spletni obliki na tej spletni strani. Želimo vam prijetno branje.   » Povezava