Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Nazaj


Bonton v gledališču

Avtorica članka: Barbara Batagelj  (iz številke 3, december 2018)

Se še spomniš obiskov gledališča v okviru šole? Kopica razposajenih mladostnikov, ki so končno dobili možnost, da gredo na »izlet« v Ljubljano? Prerivanje do sedežev, selfie za Instagram? Potem pa vsi tisti grdi pogledi »zateženih starih ljudi v večernih oblekah«? Lahko bi rekli, da nam je manjkalo malce bontona. Bonton pomeni naučena pravila vedenja in oblačenja. Bonton obsega med drugim tudi gledališki kulturni bonton.

Slika

Gledališki prostor

1. SMRK, APČIH
Če si prehlajen, smrkaš, kihaš in kašljaš, ostani raje doma. Tvoji neprijetni zvoki bodo motili vse ostale v dvorani. Če se že moraš odkašljati, stori to čim bolj tiho.

Slika

V primeru bolezni raje ostanimo doma

2. OBLEKA (NE) NAREDI ČLOVEKA
Športna majica, trenirka in superge so res najbolj udobne, vendar popolnoma neprimerne za obisk gledališča. Z obleko izkažemo spoštovanje do nastopajočih in ostalih obiskovalcev. Lepe hlače, srajca in čevlji bodo vsakega fantiča spremenili v urejenega. Za dekleta pa bo v redu krilo ali obleka, ki naj ne kaže vsega, kar imate. Izkoristi to priložnost, da se urediš bolj kot po navadi.

3. AKADEMSKIH 15
Na predstavo ne zamujaj! Z zamujanjem si nespoštljiv do drugih obiskovalcev in do igralcev.

4. KOBACANJE
Če sediš na sredini in so drugi obiskovalci v tvoji vrsti že na svojih sedežih, se do svojega premikaj z obrazom, obrnjenim k ljudem, ne kaži jim hrbta! Vmes se lahko po tihem opravičiš ali zahvališ.

5. HRSK, MLJASK
Gledališče ni kino. Med predstavo ni dovoljeno jesti, zato ne prinašaj prigrizkov! Tudi pitje vode je dovoljeno le med odmori. Če ješ pred predstavo, ob pripravljanju jedi pomisli na svoje sosede v dvorani in raje izpusti jedi s čebulo. Ne žveči žvečilnega gumija!

6. »KOMOT«
Vsak sedež ima dve naslonjali za roke: desno je po pravilih bontona tvoje, levo pa sosedovo. Če si utrujen, se naspi doma. Smrčanje med predstavo? Tvoja sramota in sosedova nočna mora.

7. RINGARAJA
Na daljše, vsebinsko zahtevne in pozne predstave ne vozi otrok! Dolgčas jim bo, ne bodo sedeli pri miru, zaspani bodo. Priskrbi jim varuško, uživaj v predstavi in naslednji dan pelji otroka na izlet.

8. »KAKŠNA BEDA!« IN »JOJ, KAKO DOBRO!«
Ne komentiraj na glas! Ostalih obiskovalcev tvoje mnenje ne zanima. Vedno in povsod velja prava mera. Bodi zmeren tako v navdušenju kot v nezadovoljstvu.

9. BIS, BIS
Za gledališke predstave velja, da se ploska na koncu, ko pade zastor. Z aplavzom se zahvališ igralcem in jih nagradiš za dobro predstavo. Ne spodobi se, da odideš, preden se igralci priklonijo. Pri zaključnem aplavzu ne kriči ali vzklikaj, lahko pa vstaneš, če te je predstava navdušila.

10. FACEBOOK, INSTAGRAM, SNAPCHAT, MESSENGER
Med predstavo ne uporabljaj mobilnega telefona! Ne fotografiraj in ne snemaj! Socialna omrežja bodo počakala uro ali dve, tvoja simpatija pa ne bo umrla, če ji ne odgovoriš v roku petih minut.

Slika

Hm, socialna omrežja …