Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Nazaj


Ko glasba vstopi v svet televizije

Avtorica članka: Ana Cukjati  (iz številke 3, december 2018)

Spomladi smo na televizijskem programu Planet TV lahko spremljali nov pevski šov Nova zvezda Slovenije, priredbo srbske oddaje Pinkove zvezde. Slovensko različico oddaje je vodil slovenski pevec in radijski voditelj Klemen Bunderla, strokovno žirijo pa so sestavljali Natalija Verboten, Nuška Drašček, Goran Lisica - Fox, Uroš Smolej in Tomaž Mihelič. Izmenjevali so se tako, da so petje tekmovalcev v vsaki od petih avdicijskih oddaj ocenjevali po trije žiranti.

Tokrat smo se pogovorili z enim od tekmovalcev v pevskem šovu Nova zvezda Slovenije, sicer slovenistom Miho Hledetom, ki je v oddaji kljub večini pozitivnih komentarjev žirije dobil »dvakrat ne« in se tako ni uvrstil v naslednji krog, a je s svojim nastopom in izkušnjo samo zelo zadovoljen. Njegovo petje so komentirali pevka zabavne glasbe Natalija Verboten, gledališki in filmski igralec Uroš Smolej ter novinar in modni agent Tomaž Mihelič, poznan predvsem kot Marlenna iz glasbene skupine Sestre, ki je leta 2002 s skladbo Samo ljubezen na Evroviziji zastopala Slovenijo. Miha se je žiriji predstavil s pesmijo Hour of the Wolf, ki jo je leta 2015 na Evroviziji zapel Elnur Hüseynov, predstavnik Azerbajdžana.

Prijava na Novo zvezdo Slovenije

Miha Hlede ljubezen do glasbe goji že od otroštva, nastop v tovrstni oddaji je načrtoval že dolgo časa, pred tem pa še ni javno nastopal. Ko je slišal, da bodo v Sloveniji snemali priredbo srbske oddaje Pinkove zvezde, imenovano Nova zvezda Slovenije, se je v začetku januarja prijavil na predizbor. Tam je pred produkcijsko ekipo brez glasbene spremljave zapel pesem Don't You Worry Child skupine Swedish House Mafia, z glasbeno spremljavo pa Hour of The Wolf azerbajdžanskega glasbenega izvajalca Elnurja Hüseynovega. 9. februarja so Mihi sporočili, da je bil izbran, in tako se je 17. februarja udeležil snemanja prve avdicijske oddaje v Ljubljani.

Ali na pevskih šovih zadostuje samo talent?

Miha se je strokovni žiriji v avdicijski oddaji predstavil s skladbo Hour of The Wolf Elnurja Hüseynovega, torej z eno od skladb, ki ju je zapel že na predizboru. Od žirantov je prejel mešane odzive. Tomaž Mihelič je pohvalil njegov pevski potencial in višino njegovega glasu ter mu dal svoj »ja«. Uroš Smolej se je z njim strinjal, pa vendar je Mihovo pevsko pot v Novi zvezdi Slovenije zaključil. »Nič ni za oporekati, ampak sem dejansko malo razočaran nad tem, da nisem mogel narediti vzporednice z originalom, ker ga preprosto ne poznam,« je svojo odločitev utemeljil Smolej, kar postavlja pod vprašaj prepričanje, da na tovrstnih pevskih šovih šteje samo talent. Miho je uvrstitve v naslednji krog namreč stal izbor skladbe, čeprav je žiriji dokazal, da ima pevski potencial. Natalija Verboten se je strinjala s Smolejem, a je dodala, da tekmovalec intonančno ni bil najbolj siguren, zaradi česar mu je prav tako kot Smolej dala »ne«. Miha je za revijo povedal, da je bil po avdiciji razočaran, ker so ga zavrnili bolj ali manj zato, ker za nastop ni izbral skladbe, ki bi jo želeli slišati žiranti, vseeno pa mu ni žal, da se je prijavil v šov in tako izkusil nekaj novega.

Sledi intervju z Miho Hledetom.

Slika

Miha Hlede (Foto: Osebni arhiv Mihe Hledeta)

Začniva na začetku. Kdaj si začutil ljubezen do petja? Si pred nastopom v oddaji Nova zvezda Slovenije svoj talent že kdaj predstavil javnosti?

Ljubezen do glasbe gojim že od malega. Doma smo veliko poslušali slovenske izvajalce in spomnim se, da sem povsod, kamor sem prišel, pel, nastopal in oponašal znane glasbenike. Tudi s sošolci smo oblikovali glasbene skupine po vzoru takrat zelo priljubljenih Bepop in Game Over. V višjih razredih osnovne šole sem se precej izogibal nastopom pred občinstvom, niti na proslavah nisem hotel sodelovati. Na to so najbolj vplivali vrstniki, ki so se posmehovali mojim idejam in hobijem, ker so se razlikovali od tistega, s čimer so se sicer ukvarjali. Željo po petju pa sem obudil v srednji šoli, doma sem pel ob instrumentalnih podlagah, med študijem pa sem obiskoval tudi pevske vaje, na katerih sem dobil pozitiven odziv učiteljice petja, kar mi je dalo veliko motivacije. Sicer pa izkušenj s petjem v javnosti nisem imel.

Zakaj si se prijavil na Novo zvezdo Slovenije? Za take šove moraš biti pogumen in ne samo talentiran, saj vsi vemo, da žirija včasih graja tudi tiste, ki zares dobro pojejo. Si bil tako samozavesten in prepričan o tem, da odlično poješ, ali ti je bilo enostavno vseeno, kako se bo odzvala žirija in ne nazadnje tudi vsa Slovenija?

Nastop v tovrstni oddaji je bil že dolgo časa moja želja, zato sem si rekel, da ko bo priložnost, jo bom gotovo izkoristil. Prej tega poguma nisem imel, zadnja leta pa sem tudi osebnostno precej dozorel in se spremenil, imam več izkušenj z javnimi nastopi (vodil sem predavanja, delal na radiu), poleg tega pa tudi nisem več tako mlad – starost ni tako nepomemben dejavnik pri vstopu v glasbeni oziroma medijski svet. Da odlično pojem, ne morem reči, sem pa verjel, da sem dovolj dober, da se lahko predstavim. Zelo me je zanimal odziv žirije, nisem pa imel prevelikih pričakovanj, saj na izid vplivajo številni dejavniki.

Zakaj si se odločil, da boš zapel, če uporabim besede Jasne Kuljaj v oddaji Zvezda magazin, »komad, ki ga nihče ne pozna«? Po nastopu si sicer povedal, da če bi zavrtel čas nazaj, verjetno ne bi izbral druge pesmi, ker je bila ta tvoj adut, poleg tega pa navadno vsi izberejo komercialne in bolj znane skladbe, ti pa si hotel nekaj drugega. Vseeno me zanima, zakaj nisi recimo zapel kakšnega Adelinega komada.

Stavil sem na skladbo, ki je v prvi vrsti pisana na moj vokal in pokaže moje vokalne zmožnosti. Poleg tega gre za skladbo z zanimivim besedilom, ki tudi brez glasbene podlage pevcu omogoča, da samo z glasom ustvarja melodijo. Predvsem pa sem hotel izstopati in nisem želel izbrati pesmi, ki jih na takih avdicijah slišimo zelo pogosto. Težko je bilo izbrati, tudi kakšna Adelina, kot je Skyfall, se je našla na seznamu (smeh).

Od žirantov Natalije Verboten in Uroša Smoleja si dobil »ne«, od Tomaža Miheliča - Marlenne pa »vzpodbudni ja«. Uroš je komentiral, da ni nič za oporekati, ampak ne pozna skladbe, ki si jo izbral, Natalija pa je povedala, da si na trenutke zapel nekoliko neintonančno, sicer pa sta oba potrdila, da imaš potencial. Kako sprejemaš besede žirantov? Se z njimi strinjaš? Si bil žalosten, jezen, razočaran, ker si dobil »dvakrat ne«?

O tem, da se ne bom uvrstil na veliki oder, sem slutil že ob prvi, Uroševi izjavi, da je »razočaran, ker ne pozna komada«. Če žirante navdušiš, je njihov odziv navadno zelo jasen in pozitiven, njihov odziv po mojem nastopu pa je bil zadržan. Nepoznana skladba je neke vrste tveganje, a če ne tvegaš, ne moreš vedeti. Pesem bi lahko izbral bolj preračunljivo, kot mi je rekel Uroš, gotovo tudi na kakšnih mestih ni bilo popolno zapeto. A sam sem bil z nastopom, tudi ko sem ga videl in slišal na televiziji, zadovoljen. Takoj po avdiciji sem bil seveda razočaran, predvsem zato, ker ni bilo konkretnega razloga, zakaj so me zavrnili. Verjetno nisem imel tiste iskrice, s katero se dotakneš poslušalca. Včasih je to ključno.

Kako pa sprejemaš besede o sebi Jasne Kuljaj, Oriane Girotto in Katje Ayster - Kataye v pogovorni oddaji Zvezda magazin, v kateri komentirajo nastope tekmovalcev Nove zvezde Slovenije? Oriani in Katayi je bil tvoj nastop očitno všeč, Kuljajeva pa se je spraševala, kako je mogoče, da od žirantov poznaš samo Tomaža, in sicer z ostrimi besedami: »Kako je lahko Marlenc (Tomaž Mihelič, op. avt.) edini od komisije … [Miha] Natalije očitno ne pozna. V kateri jami živi? Potočka zijalka?«

Besede, ki so izrečene v tej oddaji, je treba jemati z zadržkom. Gre za oddajo, v kateri so vsebine izrečene na načrtno provokativen način, pretirana pa je tudi njihova artikulacija. Vendar taki komentarji niso daleč od tega, kar beremo na forumih ali slišimo med ljudmi na ulici. Ljudje namreč radi poslušajo obrekovanje in kritiko na tuj račun, zato take oddaje tudi obstajajo in so očitno gledane. Tudi pevec, ki se spušča v glasbeni in medijski svet, se mora zavedati, da jih bo deležen ves čas. Kot sem sam zaznal, je bil Oriani in Katayi moj nastop všeč, komentarji pa so bili povsem prijazni. Odzvati se moram le na njihovo napačno ugotovitev, da nisem poznal preostalih dveh žirantov. Imena žirantov nam niso bila znana. Na dan avdicije je voditelj povedal, da je sedaj razkrito, kdo je prvi žirant – Tomaž Mihelič, za preostala dva pa nismo izvedeli. Sicer pa oba dobro poznam, Natalijo sem poslušal že kot otrok, Uroševe igralske vloge v gledališču in na televiziji pa prav tako pogosto spremljam.

Še zadnje vprašanje. Se boš še kdaj prijavil v kakšen pevski šov?

Če bo šov, kot je X Factor ali The Voice, ja. Koncepta teh dveh šovov sta mi zelo všeč, a nisem želel več dolgo čakati, saj je vprašanje, ali ju bomo (še) kdaj videli na naših zaslonih, zato sem se prijavil v oddajo Nova zvezda Slovenije. V druge šove pa se ne nameravam prijaviti.

Slika

Mihova številka (Foto: Ana Cukjati)

Slika

Miha v avdicijski oddaji Nove zvezde Slovenije (Foto: Planet TV)