Študentska revija Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici   » o reviji


Nazaj


Moje prijateljice vile

Avtorica članka: Vanesa Vodovnik  (iz številke 1, oktober 2017)

Cvetlični venci, črne mačke, vodne vile rusalke – vse to me navdihuje pri literarnem ustvarjanju, ki mi omogoči beg v drugi svet, ki ga ustvarjam sama in v njem večkrat obstaja tudi čarovnija. Še vedno namreč čakam pismo z Bradavičarke, poleg tega so v mojem otroštvu bile na ekranih nanizanke, kot sta Čarovnica in Buffy, izganjalka vampirjev. V zadnjih letih se zanimam tudi za slovansko mitologijo. Jebeš afrodito, če imaš Mokoš.

Pred dvema letoma je Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina izdal revijo Microtopia, v kateri so objavili mojo kratko zgodbo z imenom Labirint. Še isto leto so v reviji Liter jezika (študentska literarno-jezikoslovna revija Univerze v Mariboru) objavili moje haikuje. Ti niti niso imeli fantazijskih razsežnosti, a v 17 zlogov je včasih res težko spraviti čarovnijo. Na začetku letošnjega leta sem jih s haikuji ponovno prepričala. Povabljena sem bila tudi na Mlade rime, kjer bi lahko interpretirala haikuje.

Poleg vsega tega pišem tudi komične skeče – verjetno ste že ugotovili, da sem šaljivka. Na Youtubu imava s prijateljico Špelo Lutman kanal z imenom Marseekuy, na katerem je objavljenih že 60 filmčkov. Tudi tam je opaziti mojo trenutno največjo inspiracijo – čarovnijo, ki je prostor našla tudi v treh sveže napisanih haikujih, ki si jih lahko preberete za pokušino:


Cvetlična krona
Cvetlične krone
imam dovolj. Nadenem
si obroč iz kač.

Rusalka
Utopil si me
Postala sem rusalka.
A si zdaj srečen?

Sojenice
"Sojenice so
krive". Da, a ti sama
si sojenica.